Filmer 4D – Splines, Bezier, BSPline og mer

Av | juli 22, 2021

Cinema 4D er sjenerøs med verktøyene og kontrollene som følger med spline størrelsene dine. La oss bruke dem!

Et godt utgangspunkt for introduksjonen til splineverktøy er å tegne bezier-spline, ved å bruke frontvisningen som en ‘S-kurve’ slik at vi ser en profilvisning. Det kan faktisk være nyttig her å tegne en noe dum form ved å sette inn den andre etter å ha dratt musen for å lage en krumning etter å ha kommet inn i ditt første punkt. Det er ganske enkelt å kontrollere formen du lager når du beveger deg til toppen av den første kurven for å lage den andre delen av ‘S’.

Du vil se noen overraskende effekter når du begynner å gå utover den andre kurven. En nysgjerrig bezierstrategi er å sette et buet punkt utover forventningen om å være det neste punktet på kurven din. På grunn av måten bezelhåndtakene er presentert på og måten de lar deg bestemme posisjonen til kurven din, hjelper det ofte å ‘skyve over’, flytte ditt neste punkt litt lenger dit du vil, og bruk deretter håndtakene til å justere størrelse og sentrum av kurven din

Det krever øvelse og er ikke en presis vitenskap, men heldigvis tilbyr Cinema 4D-kontroller som hjelper deg å finjustere arbeidet ditt, justere kurvene, endre posisjonen til dine definerte punkter og legge til og slette dem! Når du er fornøyd med den opprinnelige formen, skriver du inn ‘return’ for å lagre den. Klikk på scenen eller et hvilket som helst annet objekt, og klikk deretter på den nye skinnen igjen. Du kan opprette spline i forskjellige modelleringsmodi, men du må bruke punktmodelleringsverktøyet for å kunne se de definerte punktene og rette det.

Velg punktmodelleringsverktøyet du vil angi i punktmodus, og klikk deretter på den nye linjen, så ser du alle de definerte punktene uthevet umiddelbart! Ved å bruke verktøyet ‘Live Selection’ øverst til venstre på hovedvalgverktøyene øverst på scenen, klikker du på et av punktene, så ser du det fremhevet av Bezier-håndtakene som vises. Du kan tegne rundt punktet ved å justere kurven, lengden. Du kan sette det hvor som helst. Du ser håndtakene på bezier, men det er litt forvirrende. Du har bare tilgang til bezierhåndtakene hvis du velger ‘Flytt verktøy’ til høyre for ‘Live Selection-verktøyet, men når du er ferdig, kan du bruke disse håndtakene til å justere kurven og radiusen.

Skriv inn ‘Shift’ -tasten når du justerer rammehåndtakene, og du kan fikse en om gangen. Det gir mange justeringer og mer kontroll over kurven din. Til slutt kan du legge til og slette punkter fra formen på bezier. Høyreklikk scenen, og velg deretter ‘Legg til poeng’ fra settet med kommandoer som blir presentert for deg. Du vil se et lite ikon som punktmodusverktøyet som med et ekstra pluss-tegn indikerer at du vil legge til et punkt. Klikk hvor som helst i form av spline, og du har et nytt punkt.

Hvis du klikker på et eksisterende punkt og skriver inn Slett-tasten, vil du selvfølgelig slette dette punktet. Alt du trenger å gjøre er å justere en enkelt layout, legge til en ny, eller slette en eksisterende, bare gi en sunn verktøykasse for ‘spline tuning’.

Ganske lik en ‘BSpline’ bezier. En BSPline har en innebygd funksjon. Hvis du klikker på påfølgende punkter uten å dra med musen, blir krumning brukt på BSpline. Du vil faktisk ikke se BSPline før du har gitt minst tre poeng for å konfigurere størrelsen og krumningen. Du kan tenke på det andre punktet som kanten på kurven, sentrum vil være en sirkel og det tredje punktet vil bestemme både størrelsen og radiusen på kurven din.

Som Bezier, når du tegner BSPline, kan du overføre og justere poeng, til og med legge til nye poeng i BSPline, når du velger punktmodus, ‘Flytt’ eller ‘Live utvalg’. Merk at du ikke vil se Bezier-håndtakene fordi det ikke er en Bezier-kurve, men det vil justere det nye punktet nøyaktig det samme slik at det beregner krumning og posisjon til din opprinnelige BSPline.

Fra animasjonsstien er det mange applikasjoner for spline i tegnsmidning av ledd og lemmer, du kan ikke øve for mye når det gjelder spline størrelse og modelleringsverktøy. Heldigvis er læringsstien ganske morsom og gir kreasjoner som er verdt å veilede din vei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *